Bitkilerde Işık Sensörleri Bulunduğunu Biliyor Musunuz?

Bazı bitkiler ışık yoğunluğuna karşı duyarlıdır. Gece olunca yapraklarını toplayıp kapatırlar. Hatta bu işi, hava bulutlanıp ışık azaldığında yapan çiçekli bitkiler bile vardır. Bilim adamları bunun, çiçeklerdeki polenlerin geceleri oluşan çiğden ve yağmurdan korunması amacıyla yapıldığını düşünüyorlar. Bitkilerin bu özelliğinden örnek alınarak, ışığın yoğunluğunu algılayan sensörler tasarlanmıştır. Bu sensörler gece olup hava karardığında yanan, gün ışıyınca sönen lambalarda kullanılır.
http://bitkilerevrimicurutuyor.com/
http://harunyahya.org/tr/Bunlari-Biliyor-Musunuz/10455/Bitkilerde-Isik-Sensorleri-Bulundugunu-Biliyor-Musunuz
-
Bilindiği gibi bitkiler dünyasında hakim olan renk yeşil ve yeşilin tonlarıdır. Bu özellik, yapraklara yeşil renk vermesinin yanı sıra, “fotosentez” gibi hayati bir işlemin gerçekleşmesini de sağlamaktadır.
-
Bitkilerin nesillerini devam ettirmek için kendilerini ısıtarak kokunun daha hızlı yayılacağını bilmeleri, böceklerin ve sineklerin hoşlandığı kokuları yaymaları, dişi ve erkek çiçeklerin farklı zamanlarda olgunlaşmaları bitkilerin oldukça bilinçli davranışlar gösterdiklerini ortaya koyar.
-
FT proteini çıktığı yapraktan filize doğru hareket ederek, bitkilerin gün uzunluklarını hesaplamalarına ve çiçeklenme zamanını tespit etmelerine yardımcı olur.
-
Çöl bitkileri, aşırı sıcakla ve susuzlukla başa çıkmak için iki yola başvururlar. Birincisi, sahip oldukları dayanıklı yapıyı kullanmak, ikincisi de uykuda kalmaktır.